Bahan-bahan: ( 2 orang )
2 cawan beras
1/4 bawang besar
2 sudu mentega
sehelai daun pandan
2 kiub ayam
madu
kicap pekat
1/2 ekor ayam
1 sup bunjut adabi
sos tiram
1/2 sudu serbuk lada putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
Hiasan:
daun bawang
daun sup
bawang goreng
daun salad/timun
Cara-cara membuatnya:
1). Bersih ayam. Potong ikut suka.
2). Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
3). Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
4). Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
5). Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
6). Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
0 comments:
Post a Comment