Bahan-bahan:(1 loyang bercutter 10" x 10")
Bahan:(utk base biskut)
150g tepung gandum
50g gula kastor
50g serbuk badam
125g butter
50g susu tepung
Bahan:(utk hiasan)
200g coklat masakan
1 camb shortening
75g coklat putih
Cara-cara:
1)Gaul kesemua bahan utk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
2)Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan adunan sehingga padat dan rata dlm acuan. Cucuk dgn garfu base tersebut.
3)Tekan alat pemotong ke dalam adunan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
4)Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk
5)Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
6)Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak
7)Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.
8)Masukkan semula alat pemotong ke dlm biskut.
Sejukkan dlm fridge selama 10 minit.
9)Sehingga coklat telah keras dgn cutter sekali.
Marble Shortbread
My Friends,My Followers
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment