Bahan-bahan ( 60-75 biji )
300gm mentega/marjerin
375gm tepung gandum
130gm tepung jagung
100gm gula icing
1/2 sudu teh esen vanila
Untuk hiasan
1 biji putih telur
100gm gula icing
1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara membuatnya :-
1)Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
2)Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang.
3)Masukkan esen vanila.
4)Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
5)Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk "heart".
6)Sapukan HIASAN (sila lihat "HIASAN" di bawah) keatas biskut yg telah diterap.
Utk melorek, gunakan penyunkil gigi.
7)Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.
Untuk Hiasan
1)Pukul putih telut hingga gebu.
2)Masukkan gula & tepung. kacau sebati.
3)Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda.
4)Sapukan putih telur keatas biskut
5)Lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco.
Biskut Mama Carries
My Friends,My Followers
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment