Daging Hitam












Bahan-bahan ( 10 orang )
1 kg daging
30 biji cili kering
1 sudu serbuk jintan putih
1 in halia
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 biji bawang besar
2 batang serai
2 tangkai daun kari
2 helai daun pandan
1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
1/4 cawan kicap manis
1/2 cawan minyak masak
3 biji tomato dihiris
asam jawa, garam
sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
daun pudina kalau suka
Cara-cara membuatnya :-
1). daging potong 18
2). bawang kecil, bawang putih halia di kisar
3). bawang besar dikisar berasingan
4). cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
5). panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan
6). masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap
7). apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari
8). kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
9). apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina

1 comments:

tok bedah said...

apsal daging tu,nampak merah jerr?

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons