Bahan-bahan ( 12-15 orang )
1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
Bahan A-(direbus dan dimesin - asingkan) **
Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
udang basah 100gm
isi ikan kurau - 20 gram dibakar
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
Bahan B(dimesin)
bawang besar - 3 biji
cili kering - 15 tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang diketuk
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
bawang putih -3/4 ulas
Bahan Hias
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
tauge buang ekor (segar)
jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus
Kicap kipas udang / kicap manis
Sambal Belacan
-lada merah 5/6 biji
-Belacan melaka - 30 gram dibakar
-Bawang Merah 1 biji kecil
Cara-cara membuatnya:
1)Rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
Penyediaan kuah
1)Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
2)Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
3)Masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
4)Masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
masukkan asam keping
5)Tambah garam dan gula untuk rasa
6)Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
Sambal belacan
mesinkan semua bahan dan hidangkan
Laksa Johor
My Friends,My Followers
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment