Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu / ikan bawal
1/2 batang timun dibuang biji
4 keping nenas dipotong panjang
2 biji tomato
3 biji bawang putih
5 sudu makan cili kering / cili boh
6 sudu makan sos tomato
2 sudu sos ikan
1/2 batang lobak merah
2 bji bawang besar
1 tangkai
1/2 batang timun dibuang biji
4 keping nenas dipotong panjang
2 biji tomato
3 biji bawang putih
5 sudu makan cili kering / cili boh
6 sudu makan sos tomato
2 sudu sos ikan
1/2 batang lobak merah
2 bji bawang besar
1 tangkai
Cara-cara membuatnya:
1). Goreng ikan hingga kering, kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan
2). Masukkan pula cili, sos tomato, sos ikan, lobak merah, nenas, timun, bawang, air, gula,garam dan serbuk perasa secukupnya
3). Kemudian masukkan pula bawang besar dan kacau hingga rata
Biar sehingga masak, padam api dapur
4). Tuangkan kuah di atas ikan dan tabur daun sup dan daun ketumbar diatasnya. Hidangkan
1). Goreng ikan hingga kering, kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan
2). Masukkan pula cili, sos tomato, sos ikan, lobak merah, nenas, timun, bawang, air, gula,garam dan serbuk perasa secukupnya
3). Kemudian masukkan pula bawang besar dan kacau hingga rata
Biar sehingga masak, padam api dapur
4). Tuangkan kuah di atas ikan dan tabur daun sup dan daun ketumbar diatasnya. Hidangkan
0 comments:
Post a Comment