Bahan-bahan:
1 kg ikan cencaru
1/2 biji kelapa parut
3-4 biji bawang merah*
2-3 ulas bawang putih*
1 sudu besar udang kering*
1/2 inci kunyit*
2 batang sera*i
2 biji buah keras
2 sb lada boh
sedikit air asam jawa
garam, gula n perasa
Cara-cara membuatnya:
1)Tumbuk semua bahan bertanda * Tumis lada boh hingga garing. Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga garing dan naik bau.
2)Masukkan sedikit air asam jawa. Bila agak kering masukkan kelapa parut dan gaul sakata.
3)Masukkan garam, gula n perasa kalau suka... Biar sampai kering... ala-ala serunding.
4)Sementara tunggu kelapa kering, bersihkan ikan dan belah di bahagian belakang ikan.
5)Sumbatkan kelapa yg telah siap kedalam ikan. Lumurkan ikan dgn sedikit garam n serbuk kunyit.
Goreng ikan hingga masak.
Cencaru Sumbat Goreng
My Friends,My Followers
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment