Bahan²:
(A)-Gula Hangus
* 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
* *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang)
* Ketepikan dulu
(B) - Bahagian Atas
* 1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
* 70 gm gula kastor
* 1/2 sudu teh esen vanila
* 3 bj kuning telur...(kalau tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
* 140 gm tepung gandum
* 70 gm gula kastor
* 3 bj kuning telur
* 135 ml air biasa
* 1 sudu teh baking powder
* 45 ml minyak msk
(D) Merinque
* 6 bj putih telur
* 70 gm gula kastor
* 1 sudu teh krim of tartar
TAMBAHAN : 2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS..kek lebih lembut & sedap
Cara membuatnya:
* Kacau semua bhn (B) perlahan².Jangan bagi berbuih²
* Masukkan bahan (B) kedalam loyang gula hangus tadi.Ketepikan.
* Pukul bahan (C) Ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
* Pukul sampai bahan (D) sampai jadi kembang & bila kita angkat dia tak jatuh
* Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul dengan senduk hingga sebati
* Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak
* Masukkan ke dalam loyang yang ada gula hangus tadi (A + B)
Selang-seli warna,letak ditengah2 loyang.
* Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
* Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi.
* Masukkan dalam peti sejuk 1 jam dan lepas tu enak dimakan sejuk².
Kredit to:Blog Dapur Mamasya :-)
* 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
* *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang)
* Ketepikan dulu
(B) - Bahagian Atas
* 1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
* 70 gm gula kastor
* 1/2 sudu teh esen vanila
* 3 bj kuning telur...(kalau tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
* 140 gm tepung gandum
* 70 gm gula kastor
* 3 bj kuning telur
* 135 ml air biasa
* 1 sudu teh baking powder
* 45 ml minyak msk
(D) Merinque
* 6 bj putih telur
* 70 gm gula kastor
* 1 sudu teh krim of tartar
TAMBAHAN : 2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS..kek lebih lembut & sedap
Cara membuatnya:
* Kacau semua bhn (B) perlahan².Jangan bagi berbuih²
* Masukkan bahan (B) kedalam loyang gula hangus tadi.Ketepikan.
* Pukul bahan (C) Ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
* Pukul sampai bahan (D) sampai jadi kembang & bila kita angkat dia tak jatuh
* Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul dengan senduk hingga sebati
* Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak
* Masukkan ke dalam loyang yang ada gula hangus tadi (A + B)
Selang-seli warna,letak ditengah2 loyang.
* Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
* Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi.
* Masukkan dalam peti sejuk 1 jam dan lepas tu enak dimakan sejuk².
Kredit to:Blog Dapur Mamasya :-)
ZaiFa:Dah berpuluh kali aku tengok blog² yg buat kek karamel ni.Teringin nak buat rasanya.he.hee
Insyaallah akan aku buat juga hujung minggu ni,kalau dah siap,nanti saya postkan gambar kat sini
Bahan² dah ready,tunggu masa yg sesuai jer. :-)
0 comments:
Post a Comment