Bahan-bahan:
daging ½ kilo
minyak masak
mee kuning-direbus
garam
ajinomoto
carrot
daun sup-dihiris halus
daun bawang-dihiris halus
tauhu 4 ketul ( digoreng & dipotong dadu kecil)
bawang goreng
5 biji telur rebus
Bahan direbus & dilenyek
ubi merah 4 biji
ubi kentang 2 biji
Bahan dikisar
bawang besar 2 biji
bawang putih 2 biji
bawang merah 10 biji
cili kering
Cara menyedikannya:
1.Rebus daging sehingga empuk.Sudah masak,asingkan daging dari airnya
2.Tumiskan bahan2 yg telah dikisar.Masukkan air daging.Kacau hingga mendidih
3.Masukkan ubi2 yg telah dilenyek tadi.Kacau.Masukkan carrot yg telah dipotong
4.Tambahkan garam,ajinomoto secukup rasa.
5.Biarkan mendidih sehingga masak.
6.Hidangankan mee bersama daun sup,daun bawang,daging yg dihiris dan juga bawang goreng.Untuk lebih sedap,perahkan sedikit limau nipis.
7 comments:
kenapa ada nama sanglang?resepi ni dari sanglang ka?
Pemilik blog berasal dari Sanglang.Nama resepi boleh ditukar mengikut citarasa penulis.
ooo..sanglang kedah ka perlis?sy pn org sanglang jugak..
Saya Sanglang Kedah.Encik Saiful mana pula?
kg sanglang kedah gak la...
assalam...en saiful nk tny ni berapa org mkn ni..
assalam...en saiful nk tny ni berapa org mkn ni..
Post a Comment