Pasta Goreng



















Bahan-bahan:
500 gm pasta campuran
300 gm daging ayam [kisar/cincang]
1 tin cendawan butang [potong kecil/nipis]
4 biji buah tomato hijau [potong dadu]
1 biji cili capsicum merah [potong dadu]
1 biji cili capsicum hijau [potong dadu]
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 cawan sayur campur frozen
3 sudu cili sos
1/2 cawan sos tomato
garam
gula
minyak
daun sup

Cara menyediakan:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi dan layu.
2.Masukkan ayam dan goreng sehingga masak.
3.Sos cili sos,sos tomato,garam,dan gula.Kacau rata.
3.Masukkan semua sayuran.Kacau rata
4.Rasakan garamnya dan tutup api.
5.Masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup dan hidangkan.

Sambal Udang & Petai


















Bahan-bahan:
500 gm udang
30 biji buah petai
1 labu bawang besar
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
Minyak
Garam
Gula

Bahan dikisar:
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih


Cara menyediakan:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2.Masukkan jus asam jawa dan sos tomato.Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3.Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula.Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4.Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.

Cucur Udang Mamak


















Bahan-bahan:
1 Kg tepung gandum
250gm udang sederhana besar
Segengam daun kucai
500gm taugeh
1 biji bawang besar dihiris halus.
1 paket yis kering
1 sudu kecil garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk kunyit.
Minyak masak.


Cara menyediakan:
1.Masukkan tepung dalam sebuah bekas.
2.Masukan yis kering kedalam tepung kacau rata.
3.Masukan garam,daun kucai,taugeh,serbuk kunyit ke dalam tepung.
4.Masukan lima cawan air kedalam adunan tepung.Adunkan semua bahan sehingga sebati.
5.Apabila Selesai tutup adunan tepung itu dan biarkan selama 1 jam untuk tepung itu naik.
6.Panaskan kuali.Nyalakan api dapur untuk mengoreng cucur tidak terlalu besar. Jangan pula terlalu kecilkan api.Ini akan menjadikan cucur anda akan meresapi terlalu banyak minyak.

Orange Carrot Fruit Cake















Ingredients
100g canola/sunflower oil
2 eggs
110g castor sugar
50ml freshly squeezed orange juice
Grated rind of one orange
110g grated carrot
30g dried cranberries
25g chopped dried apricots
25g chopped walnuts
120g self-raising flour
1/4 tsp bicarbonate of soda

Method
Grease, line and grease a 20 x 7.5cm loaf pan and preheat oven to 175°C.
Sift flour and bicarbonate of soda to a mixing bowl.
Combine canola oil, sugar, eggs, fruit juice and orange rind in a measuring cup. Stir until sugar dissolves. Pour mixture into the flour and add carrot, all the fruits and nuts. Use a wooden spoon to stir until well blended.
Transfer batter into prepared loaf pan and bake for 35-40 minutes or until cooked through when tested with a wooden skewer.

Credit to:Kuali dot com

Lovely Fruit Loaf


  

 

 

 

 

 

 

 

 


Ingredients

    • 120ml rum (liqueur)
    • 100g golden syrup
    • 120g canola oil
    • 120g mixed fruits
    • 20g castor sugar
    • 3 eggs
    • 200g self-raising flour
    • 1 tsp mixed spice
    • 35g almond strips
    • 20g chopped walnuts

       Method

Combine oil, golden syrup and rum in a heavy-based saucepan. Cook over medium low heat for 3-4
minutes or until mixture just comes to a boil. Remove from the heat and add sugar. Stir until sugar dissolves. Add mixed fruits and leave aside to cool for about an hour.
Preheat oven to 170°C. Grease, line and grease the base and sides of two 16.5 x 6.5cm loaf pans with baking paper.
Pour the cooked fruit mixture into a mixing bowl and add in the eggs, one at a time beating well after each addition.
Sift in self-raising flour and mixed spice over the fruit mixture. Stir gently with a wooden spoon. Add the nuts leaving a little to be sprinkled over as a topping.
Transfer mixture into prepared pans and smooth the surface. Sprinkle over with some remaining nuts.
Bake for 45-50 minutes or until cooked through when tested with a skewer. Allow to cool completely before removing out from the pans

Sotong Goreng TomYam











Bahan-bahan:
5-6 ekor sotong sederhana besar
1 labu bawang besar - mayang
1 inci halia - mayang
5 biji bawang putih - mayang
3 batang serai - ketuk
daun limau purut
cili api
sos tiram
kunyit & garam
minyak masak

Cara memasak:
Sotong dibersihkan, dipotong ikut suka kemudian diperap
dengan sedikit garam dan kunyit.
Bawang besar, bawang putih halia dan serai ditumis dalam kuali hingga layu dan naik bau.
Masukkan sotong yang diperap tadi.Kacau sekejap,tutup kuali dan perlahankan api.
Setelah dibiarkan selama 3 minit,kacau lagi.
Masukkan daun limau purut,cili api dan sos tiram.
Kacau lagi.Apabila kelihatan agak masak,bolehlah diangkat dan dihidangkan.Kadang2 saya masukkan sayuran seperti tomato & carrot dlm masakan ini.
Dan guna daun bawang utk hiasan.Terpulang pada citarasa masing2.

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons