Sup Ekor


















Bahan-bahan:
600 gm ekor lembu
300 gm kentang
300 gm carrot
1.5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh jintan manis
20 biji lada hitam
2 sudu makan rempah sup
4 biji buah pelaga
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
Garam secukup rasa

Bahan dikisar:
4 sm halia
6 labu bawang merah
2 labu bawang besar
1 btg serai

Cara menyediakan:
1.Tumis bahan yg dikisar bersama rempah sup,buah pelaga,
kayu manis,cengkih,lada hitam dan jintan manis.
2.Kemudian setelah naik bau,masukkan air,ekor dan rebus sehingga agak empuk.
3.Belah empat ubi kentang,carrot dan masukkan sehingga empuk.
4.Masukkan garam dan daun saderi serta daun bawang.
5.Kacau dan tutup periuk supaya bau tidak hilang.

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons