Bahan-bahan:
(A)- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
(B) - Bahagian atas
1/2 tin susu cair(boleh tambah kalau nak karamel tebal)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak
(D)- Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara membuatnya:
1.Kacau semua bahan (B) perlahan².
2.Masukkan bahan (B)ke dalam loyang gula hangus tadi.
3.Pukul bahan (C)
4.Pukul sampai bahan (D) sampai jadi kembang.
5.Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul hingga sebati.
6.Bahagikan kepada beberapa bahagian.Letakkan pewarna ikut citarasa.
7.Masukkan kedalam loyang.
8.Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9.Bila masak angkat dan biarkan 10 minit.Kemudian terbalikkannya.
10.Dah siap.Masukkan kedalam peti sejuk.Kek Karamel sedap dimakan sejuk².
Untuk Tempahan klik DISINI
2 comments:
Untuk tempahan boleh lawatiBlog Online Disini
Post a Comment