Cili padi segenggam(ikut citarasa,kalau mau pedas,letak banyak)
1kg gula perang
1 botol kicap pekat masin(saiz kecil)
1 botol sos cili(saiz kecil)
1 cawan cuka
Sedikit belacan (sebesar 2 ibu jari)
Segelas air
Kacang yg telah digoreng & ditumbuk halus
Bijan
Cara membuatnya:
1.Kisar cili api bersama kicap dan cuka
2.Bahan2 yg dikisar tadi,masukkan ke dalam periuk.
Masukkan sos cili,gula perang dan air.Panaskan diatas api yg kecil.
Sentiasa kacau sehingga pekat.
3.Bila sudah pekat,matikan api.Masukkan kacang tumbuk beserta bijan utk menyedapkan rasa.
4.Dah siap utk dimakan bersama buah-buahan.
Selamat mencuba!
2 comments:
Salam..kalu sesiapa nak kuah rojak mak bee bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com nie TQ
Kepakaran kami adalah menyediakan Sos Rojak Buah AIRYSS resepi turun temurun TANPA Belacan
Kelebihan;
>Guarantee 100% Produk Muslim,
>Guarantee Kebersihannya,
>Positive Feedback dari Customer,
>Berpengalaman Berniaga Rojak Buah di Pasar Malam dengan Positive Feedback dari Customer serta tidak cukup tangan menyiapkan tempahan,
>Pembuatan Kuah Rojak secara Handmade dari Rumah,
>Pelbagai saiz isi kandungan di dalam bekas (350g/1kg/3kg & 5kg)
>Menyediakan Penghantaran By Hand atau melalui Kurier seluruh Malaysia
BERMINAT!!!!!!
Hubungi : 016-3311865 / 010-6361335 (SHA)
BLOG: http://airyssfood.blogspot.com/
FACEBOOK: Kuah Rojak Airyss
Post a Comment