Muruku


Bahan-bahannya:
Bahan A
1 bungkus tepung muruku (400g),digoreng tanpa minyak
2 sudu besar bijan, digoreng tanpa minyak
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh jemuju (jika suka – optional)
2 sudu besar serbuk rempah kari daging
½ sudu teh soda bicarbonate.
Garam mengikut rasa
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 sudu besar marjerin atau minyak sapi,cairkan
Santan – mengikut adunan doh,ketika menguli (adunan doh kental)

Cara membuatnya:
1.Campur semua bahan A di atas dan gaul hingga sebati.
2.Kemudian masukkan marjerin cair.Gaul adunan hingga menjadi seperti serbuk roti.
3.Buat lubang di tengah adunan dan masukkan santan sedikit demi sedikit.
4.Uli adunan hingga menjadi doh yang kental dan jadikan kepada beberapa ketul doh yang kecil.
5.Rehatkan doh selama ½ jam.
6.Masukkan doh ke dalam acuan maruku dan pusing di dalam minyak yang panas.Masukkan daun kari dan goreng terendam hingga kekuning-kuningan.
7.Akhir sekali,sejukkan muruku dan simpan dalam bekas kedap udara.

2 comments:

Jenny Liaw said...

where can I buy "Jemuju" in Kota Kinabalu?

Zuber Mokhtar said...

jemuju is oregano

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons