Ketam Bercili


Bahan-bahan:
6 ekor ketam
3 ulas bawang putih dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
3 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit daun sup/bawang


Cara menyediakan:
1.Rebus atau kukus ketam hingga kulitnya bertukar warna kemerah-merahan.
2.Selepas itu,kopek kulitnya dan bersihkan.Sepit ketam pula harus diketuk agar isinya mudah dimakan.Ketepikan.
3.Tumis bawang putih yang telah dikisar hingga naik bau.Baru masukkan cili kering dan tumis hingga garing.
4.Kemudian masukkan pula sos cili dan sos tomato.Gaul rata.
5.Bila sudah agak garing,masukkan garam dan gula secukup rasa.
6.Kemudian,masukkan 1/2 cawan air bersama ketam.Masukan daun sup/bawang dan gaul rata.
7.Sedia untuk dihidangkan

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons