Pajeri Terung















Bahan-bahan:
3 biji terung panjang
2 sudu besar rempah kari daging
2 cawan santan pekat
1btg kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
minyak untuk menumis
3-4 biji belimbing buluh(optional)
3-4 biji lada hijau(optional)
1/4 keping gula melaka
garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya:-
1)Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
2)Terung pula, potong 2 dan setiap bahagian tu belah 4 tapi jgn sampai terputus
3)Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari,kulit kayu manis,bunga cengkih
dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
4)Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
5)Kemudian masukkan terung, belimbing, lada hijau, garam dan gula melaka.
Masak sehingga kuah pekat.
6)Rasakan masin manisnya.Kalau ada yg terkurang bolehlah ditambah.

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons