Apam Mekar







Bahan-bahan:
250 gm gula (kurangkan kalau tak nak manis sangat)
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
Pewarna (ikut suka)
Acuan kertas (paper cup)

Cara-cara membuatnya:

1). Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2). Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3). Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4). Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5). Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6). Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (ikut pewarna yang diinginkan, jika nak guna 3 warna then bahagikan kpd 3 bahagian).
7). Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaupbalikkan hingga warna sekata.
8). Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9). Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10). Kukus selama 10 - 15 minit (bergantung kepada saiz paper cup).
11). Siap untuk dihidangkan sebagai minum petang ataupun sarapan. Bawak bekal pun boleh...!!

1 comments:

CiK DieL said...

ai kak.. sy da try buat apam mekar ni.. rasa apam tu da ok, tp kn.. hehee.. apam tu x mekar.. plain g2 je.. hurmm. cmne nk wat apam tu jd kembang kt atas eyh?

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons