Kuih Makmur












Bahan-bahan(lebih kurang 80 kpg)
Bahan-bahan Doh:
1 1/2 kilo tepung gandum
250 g mentega - lembut (saya guna Golden Churn)
1 sb minyak sapi
1 sk garam halus

Bahan2 inti:600 g kacang tanah
250 g mentega - lembut
400 g gula serbuk
sedikit garam
*secukup gula kastor atau gula serbuk utk tabur

Cara-cara:
1)Cara2 membuat doh:-
2)Pukul mentega dan minyak sapi hingga 1/2 kembang dan masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga boleh dibentukkan.
Bubuh sedikit pewarna hijau jika ingin kuihnye kelihatan seperti daun.
3)Ambil sedikit adunan,leperkan dan isikan dgn inti yg tlh disediakan. Sepit diatasnya seperti bentuk daun kemudian atur dlm dulang pembakar dan bakar dgn suhu 150C selama 25-30 min.
4)Setelah masak,tabur rata dgn *gula.
5)**Cara2 membuat inti,haruslah disediakan lebih awal:-
6)Kacang tanah dibakar dlm oven.Dibuang kulitnya dan dikisar halus.Kemudian dicampurkan dgn mentega dan gula dan digaul sebati.
7)Ambil sedikit inti dibulat2kan seperti guli2 kecil dan disimpan didlm petisejuk.Tujuannye supaya inti tidak berderai ketika diisi ke dlm adunan doh.

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons