Donat Gebu

Bahan-bahan ( 25-30 biji )
1 kilo tepung gandum
1 paket yeast ( jenama Mauripan)
1 1/2 mug air suam
1 sudu kecil gula
5 sudu besar planta
1 sudu besar kentang lecek
gula halus/gula icing

Cara-cara membuatnya :-1). Bancuh yis dengan air suam dan gula.
2). Kacau sampai berbuih dan ketepikan sebentar hingga yis mengembang
3). Gaul tepung, susu tepung, dan planta hingga berderai (jadi ala-ala breadcrumbs)
4). Masukkan bancuhan yis tadi.
5). Gaul / uli hingga sebati. Mula-mula adunan akan melekat skit kat tangan,tapi teruskan menguli hingga dah tak melekat lagi.
6). Biarkan doh naik sebentar baru canai untuk diterap guna acuan donut.
7). Biar naik lagi,kemudian baru goreng.
8). Bila warna donut tu cantik, perang skit, baru angkat dan toskan minyak.
9). Gaul dengan gula atau tuang coklat.


Gambar sumber carian dari internet.Credit to owner's picture.

1 comments:

Anonymous said...

kt bahan2 xde pon sukatan susu tepung,tba2 kat cara2 ade plak kna masukkan susu tepung....jelaskan....

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons