Bahan-bahan :
8 biji telur rebus | dikupas kulit
1 paket Rempah Kari Ayam Adabi
1/2 paket Rempah Kurma Adabi
1 Sub Bunjut Adabi
2 paket Santan Segera Adabi (bancuh dengan 500 ml air suam)
3 sm halia
5 biji bawang merah- dihiris
4 ulas bawang putih -dihiris
1 batang serai - dititik
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar minyak
1/2 sudu besar Asam Jawa Adabi
1 tangkai daun kari
Garam, gula dan Serbuk Perasa MSG Adabi secukupnya3 sudu minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumiskan bahan hirisan bersama sup bunjut dan daun kari.
3. Masukkan rempah kari dan kurma bersama sedikit air, kacau rata hingga pecah minyak. 4. Masukkan santan yang dibancuh dengan 2 cawan air suam.
5. Biarkan mendidih, masukkan serai, kerisik, asam jawa, garam, gula dan perasa secukupnya.
6. Setelah kuah pekat masukkan telur, biarkan seketika sehingga kuah pekat dan berminyak sebelum diangkat.
0 comments:
Post a Comment