Ikan Pais






 

















Bahan-bahan :
1 batang buluh betong
Beberapa helai daun lerek
2 ekor ikan sembilang
2 sm kunyit hidup -ditumbuk
4 biji lada api-ditumbuk
2 sudu teh garam
1/2 sudu besar Asam Jawa Adabi
Sedikit bunga kantan - dihiris halus    
Sedikit daun kesom

Cara Memasak :
1.Daun lerek disusun 4-6 lapis bersilang.
2.Ikan yang telah dibersihkan dipotong dan digaul bersama asam jawa,lada api kunyit hidup, bunga kantan, daun kesum dan garam.Biarkan ia sebati dan mengikut rasa.
Seterusnya dibungkus kemudian dimasukkan ke dalam buluh dan diletakkan di atas api.
3.Angkat setelah masak.

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons