Bahan-bahan:
250 g butter
150 g gula halus
3 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 g carrot-parut dan celur - toskan kering
100g prune cincang
50 g kismis
230 g tepung gandum
1 s/k baking powder-ayakkan
1 s/k serbuk kulit kayu manis
Cara membuatnya:
1. Panasakan kukusan
2. Butter dan gula dipukul sehinga gebu.
3. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
4. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.
5. Masukkan tepung gandum yg telah diayakkan bersama baking powder dan serbuk kayu manis.
6. Masukkan carrot, kismis dan prune.
7. Gaul rata dan masukkan dalam acuan yg dilapikkan kertas
8. Kukuskan dalam kukusan selama 50 minit
9. Bila telah masak, sejukkan dan sapukan cream keju.
Cream Keju
Bahan-bahan:
250 g cream keju
50 g gula halus
50 g fresh cream
1 cawan yogurt perisa buahan
Cara membuatnya:
1. Pukul semua bahan sehingga gebu dan sapukan pada kek lobak yg telah sejuk.
2.Hiasakan mengikut kreativiti anda.Selamat mencuba resepi Kek Carot
0 comments:
Post a Comment