Bubur Labu

Bahan-Bahan:
1.Labu manis-separuh
2.500gm tepung pulut
3.400gm gula
4.100gm sagu putih
5.Serbuk pewarna(hijau)-secubit
6.Daun pandan-empat helai
7.Santan cair
8.santan pekat
9.sedikit garam
10.air secukupnya

Cara:
1.Bersihkan labu manis kemudian potong dadu(ikut cita-rasa)kemudian masak bersama air dan daun pandan(biarkan mendidi),
2.Adun tepung pulut dengan sedikit sedikit air dan pewarna(seperti adunan donat)buatkan bentuk bulat sekecil ibu jari kemudian masukan ke dalam labu yang telah mendidih tadi sehingga habis.gaulkan sentiasa.
3.Masukan butiran sagu,gaulkan sehingga masak.
4.Masukan sedikit garam dan gula secukup rasa.
5.Masukan santan cair.
Perlahankan api,gaul dan akhir sekali masukan santan pekat.
Masak sehingga mendidih.

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons