Ayam Percik Terengganu
















Bahan-bahan:
Bahan A
15 biji cili kering,direndam
10 ulas bawang moray
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 cm kunyit hidup

Bahan B
250 ml santan pekat
2 camca besar gula secukup rasa
1 camca besar tepung beras
2 kiub pati ayam
1 kg ayam,dipotong ke 4 kepingan dan dihiris

Cara-caranya:
Campur ramuan A dan kisar hingga lumat.
Dalam periuk, campur ramuan A dan B.
Masak di atas api yang sederhana hingga kuah hampir pekat.
Ketepikan dari api.
Sapu kepingan ayam dengan kuah rempah dan panggang atas dawai memanggang hingga kekuningan.
Kemudian terbalikkan di sebelahnya,sapu lagi dengan kuah dan panggang hingga masak. Ulang proses ini dengan kepingan seterusnya.

3 comments:

Unknown said...

sedapnya ayam percik ni...saya pun suka ni..:)

ZaiFa® said...

memang sedap..tambah pula,kalau bulan puasa.mesti jadi menu wajib berbuka. :-)

norsadira said...

sedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
Terima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons