Lamb Chop


Bahan-Bahan:

Utk perap daging:
10 keping daging kambing(slices )
setongkol halia +-10 cm(ditumbuk halus)
3 sudu kecil lada hitam(ditumbuk halus)
kicap manis
selabu bawang putih(ditumbuk halus)
3 sudu osyter sauce
Garam dan gula secukup rasa

Utk Gravy:(Black pepper gravy)
1 Liter susu segar
2 sudu besar tepung jagung(utk pekatkan kuah)
3 sudu besar Lada hitam(ditumbuk halus)
3 sudu besar tomato sos atau cuka(1 sudu kecil)
Kicap manis
Butter(2 sudu besar)
Kiub daging lembu(2 ketul)

Cara membuatnya:
Daging yg diperap:
1.Gaulkan kesemua bahan diatas dan perap selama 2 jam.
2.Untuk memasak,gunakan sedikit minyak atau kuali non stick.
3.Masak sehingga daging empuk.Jgn terlalu lama,kerana jika overcook,daging akan keras.

Utk gravy:
1.Panaskan butter.Setelah cair masukkan semua bahan yang lain dan tunggu sehingga mendidih.
Setelah mendidih,angkat dan sedia utk digunakan.

Tambahan:
Sukatan gravy diatas adalah utk 20 keping daging

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons