Bahan-bahan:
4 sudu petis udang
½ cawan cili sos
3-4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
3 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar kicap pekat
½ cawan air panas
1 cawan air bancuhan tepung jagung
1cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil MSG(Ajinomoto)
3-4 sudu air tauchu
2 sudu besar cili paste atau cili boh.
Caraa membuatnya:
Bancuh petis udang dalam air panas hingga larut dan tunggu sejuk.
Masukkan semua bahan ke dalam bekas.
Kacau kemudian jerangkan dengan api perlahan dan kacauhingga pekat
Taburkan bijan dan kacang sangrai yang sudah ditumbuk jika suka.
Kuah Yong Tau Fu
My Friends,My Followers
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment