Bahan-bahan:
250 gm butter
100 gm gula castor
1 sudu kecil ovelette3/4 cawan susu pekat manis
250 gm tepung gandum (diayak)
2 sudu kecil baking powder (diayak)
6 biji telur
5 jenis pewarna dan paste
----------------------------------------
Cara membuatnya:
Putar butter, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim
Masukkan susu pekat dan putar sebati
Masukkan telur satu persatu
Putar butter, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim
Masukkan susu pekat dan putar sebati
Masukkan telur satu persatu
Masukkan tepung gandum
Bahagikan kepada 5 bahagian dan letak pewarna dan paste
Sediakan loyang size 8 dan griskan loyang
Letak 1 sudu besar adunan pewarna , 1 sudu adunan pewatna lain dan ulang seterusnya hingga habis.
Panaskan oven selame 10 minit pada suhu 170 C
Bakar selama 1 jam .
Bahagikan kepada 5 bahagian dan letak pewarna dan paste
Sediakan loyang size 8 dan griskan loyang
Letak 1 sudu besar adunan pewarna , 1 sudu adunan pewatna lain dan ulang seterusnya hingga habis.
Panaskan oven selame 10 minit pada suhu 170 C
Bakar selama 1 jam .
Selepas 40 minit jika tengah kek masih belum masak tetapi bahagian atasnya dah agak garing, tutup bahagian atas tersebut dengan tudung periuk.
Teruskan membakar hingga kek masak dengan sempurna.
0 comments:
Post a Comment