Mousse Strawberi















Bahan-bahan:
100 gm gula
50 gm gelatin - dicairkan
700 gm krim putar
6 biji kuning telur
250 gm buah strawberi - kisar halus untuk dijadikan puri
1 biji kek swiss roll
(atau sebarang jenis kek gulung perasa strawberi)

Cara Menyediakan:
1. Kuning telur dipukul hingga putih di dalam mangkuk yang beralas air panas.
2. Bila sudah elok kembang, alihkan bekas air panas kemudian masukkan gelatin dan
puri strawberi ke dalam adunan telur dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan krim putar (yang sudah diputar) dan kacau lagi hingga sebati.
4. Kek swiss roll dipotong bulat setebal 1 cm kemudian disusun di tengah mangkuk
dan juga kelilingnya sebelum dituangkan adunan mousse hingga penuh. Dinginkan
dalam peti sejuk sehingga beku sebelum hidang.

Info:
* Telur dipukul menggunakan kaedah double boiler, ia itu di dalam mangkuk beralas
bekas berisi air panas yang baru mendidih.
* Krim putar yang digunakan dalam resipi ini adalah jenis manis. Putar dahulu
krim sebelum di masukkan ke dalam adunan.

9 comments:

shah said...

tengok mmg syok nak membuat tu letih rasa, nk makan cuma gambar :P

ZaiFa® said...

betul tu,kena rajindan sabar.klau tak masak kat kedai ler jawabnya.hi..hii

tommyartstudio said...

mmmmm...yummi..hehehe..enak..enak..!!

Hood Kamil said...

sedapppppppppP~

fieyy fyyda' said...

wahhh sedapnye :) meh share skit . sharing is caring :)

sayamoza said...

wahh.. sedapnya kalau dimakan lepas puasa.. halal kah makanan ini?.. :D

apink said...

wah terlihat lezatnyaa,,,

Rohani Property Management said...

i mmg minat masak tp tk de masa tp ke pe kita blh share resipi u ok

ZaiFa® said...

Memang resepi utk dikongsi :-)
Terima kasih semua yg sudi komen disini.

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons