Bahan-bahan:
• 2 cawan tepung gandum } diayak
• 2 sk baking powder
• 2 cawan gula halus
• 4 biji telur gred A
• 250 gm butter
• 2 sk esen vanila
Bancuhan koko (Pes Coklat):
• 1 cawan serbuk koko
• 1/2 cawan gula halus
• 1 cawan air panas
• 1/2 cawan susu cair
• 1/2 sudu teh nescafe dan sedikit coffee emulco
Cara membuatnya:-
1. Untuk bancuhan koko, masukkan serbuk koko, gula halus dan air panas dalam periuk. Jerang atas api perlahan, kacau rata sebentar hingga berkilat. Tutup api dan biarkan sejuk dalam suhu bilik sekejap. Tuangkan susu cair, kacau dan ketepikan.
2. Sementara itu, pukul rata gula dan butter hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4. Masukkan esen vanila dan gaul rata.
5. Masukkan tepung yang diayak tadi berselang seli dengan bancuhan koko tadi. Gaul rata dengan spatula.
6. Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180C.
Untuk topping
Bahan-bahan:
• 1tin susu pekat(boleh kurangkan)
• 1 sudu teh esen vanila
• 1/2 cawan minyak jagung
• 1/3 cawan serbuk koko
• secubit garam
Cara membuatnya:
1. Campurkan susu,serbuk koko dan minyak.
Masak atas api perlahan saja hingga pekat,kacau selalu dengan whisker.
2. Masukkan garam dan esen,kacau.
Bila telah pekat dan berkilat (dalam 10 minit),tutup api dan biarkan sejuk.
Sapukan atas kek.
3.Taburkan sedikit coklat rice.
Dah siap Moist Coklat Kek. :-)
0 comments:
Post a Comment