Kek Keramel

















Bahan A
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
*tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan,
 biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)


Bahan B (Bahagian Atas)
1/2 tin susu cair F&N(boleh tambah kalau nak karamel tebal sikit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur(kalau tambah susu cair kena tambah juga kuning telur)


Bahan C (Lapisan Kek)
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk


Bahan D (Merinque)
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar


Cara membuatnya:
1. Kacau semua bahan (B) perlahan2...jgn bagi berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. Masukkan bahan (B) tadi dlm loyang gula hangus tadi.
3. Pukul bahan (C)
4. Pukul sampai bahan (D) sampai jadi kembang dan bila kita angkat dia tak jatuh
5. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul dengan senduk hingga sebati
6. Bahagikan kpd beberapa bahagian dan tak warna dan paste kalau nak
7. Masukkan ke dalam loyang yang tadi
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila masak angkat dan rest 10 minit baru t'balik kan kek yg dibakar tadi
10.Masukkan dlm peti sejukkan lebig kurang 1jam.Sedia utk dimakan

Kredit to:member2 kongsi resepi Facebook

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons