Bahan-bahan:
100g bawang merah
50g bawang putih
50g cili kering
2 batang serai
1 tin sambal Udang(Yeo's brand)
3 - 4 keping asam keping/asam gelugor
100-200g gula pasir
Garam & Ajinomoto
Cara membuatnya:
Panaskan minyak makan & masukkan bawang merah/putih
yg sudah di kisar sampai kuning @ bau angkat
Masukkan cili kering yg sudah dikisar gaul sehingga rata
Masukkan 1 tin sambal udang Yeo's
Ketukkan/masukkan 2 bawang serai dan 4 keping asam gelugor.
Akhir sekali masukkan gula,gram & perisa(ajinomoto)secukup rasa
Sesuai utk pelbagai jenis ikan dan ianya hendaklah di panggang menggunakan daun pisang.
Letakkan sambal ikan tadi diatas badan ikan yg sudah dipanggang dan perahkan sebiji limau kasturi.
Sambal Ikan Bakar
My Friends,My Followers
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment