Sambal Ikan Bakar

Bahan-bahan:
100g bawang merah
50g bawang putih
50g cili kering
2 batang serai
1 tin sambal Udang(Yeo's brand)
3 - 4 keping asam keping/asam gelugor
100-200g gula pasir
Garam & Ajinomoto

Cara membuatnya:
Panaskan minyak makan & masukkan bawang merah/putih
yg sudah di kisar sampai kuning @ bau angkat
Masukkan cili kering yg sudah dikisar gaul sehingga rata
Masukkan 1 tin sambal udang Yeo's
Ketukkan/masukkan 2 bawang serai dan 4 keping asam gelugor.
Akhir sekali masukkan gula,gram & perisa(ajinomoto)secukup rasa

Sesuai utk pelbagai jenis ikan dan ianya hendaklah di panggang menggunakan daun pisang.
Letakkan sambal ikan tadi diatas badan ikan yg sudah dipanggang dan perahkan sebiji limau kasturi.

0 comments:

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons