Pages
▼
Ayam Kam Heong
RESEPI AYAM KAM HEONG
Bahan-bahan :
1 Ekor ayam dipotong 18.
2 ulas bwang besar (sebiji didadu dan sebiji lagi potong kasar).
4 ulas bawang putih (ketuk).
6 cili merah (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili.
7 cili kampung (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili.
20 helai daun kari.
2 sb sos cili.
2 sb sos tomato.
2 sb sos tiram.
2 sb kicap lemak mnis.
3 or 4 sb kari.
Minyak masak.
Garam.
Cara Penyediaan :
● Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit,garam dan lada hitam.
● Goreng ayam hingga masak. | Asingkan.
● Serbuk kari dbancuh dengan sedikit air.
● Panaskan minyak tumis bawang besar bawang putih hingga wangi.
● Masukkan bancuhan kari dan daun kari.
● Masukkan sos dan kicap kacau sebati hungga agak pekat.
● Masukkan ayam goreng serta hirisan cili.
● Gaul rata.
● Siap dihidang.
Credit to:Resepi Ummi
Thanks for the blog loaded with so many information. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for. See Instagram photos and videos from 'Deskgram'
ReplyDeleteRempah kari tu gulai kari apa... Maksud saya kari ikan ka daging
ReplyDeleteKalau masak ayam, guna kari daging, kalau masak ikan/seafood guna kari ikan
Deleteterima kasih resepi ayam ni, nampak sedap
ReplyDelete