Siakap Masam Manis


Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang putih, cincang
1 cm Halia, cincang
3 sdb Cili boh
1 / 2 Cawan saus manis dan asam
1 biji tomat, potong empat (wedges)
1 labu bawang besar, potong enam (wedges)
1 biji Cili benggala merah atau hijau, potong kiub
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk goreng ikan
Daun sup dan bawang untuk hiasan



Cara Membuatnya:
Lumur ikan dengan garam dan goreng Sehingga garing (deep fried). Letak dalam pinggan hidang.Ketepikan.
Tumis bawang putih, Halia Cili boh Sehingga dan wangi. Masukkan saus dan lain-lain bahan.
Tuang saus keatas dan ikan hias dengan daun dup. Hidang panas.

Resepi Ikan Siakap 3 Rasa


Bahan A (untuk ikan)
1 ekor ikan siakap
1 sudu besar tepung jagung
3 ulas bawang merah (dihiris)
1 sudu besar cili kering kisar
1 biji tomato
2 ulas bawang putih (dihiris)
3 cm halia (dihiris halus)
1 batang serai
2 helai daun limau purut
Minyak untuk goreng ikan


Bahan B (untuk sos)
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula pasir


Bahan C (untuk hiasan/tabur)
1 ikat daun bawang
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 biji buah tomato (dipotong 4)


Cara membuatnya:
Sapukan tepung jagung sekeliling ikan.(gaul dahulu dgn sedikit garam dan serbuk kunyit dan salut tepung jagung)
Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan.
Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
Masukkan bahan² sos dan biarkan mendidih.(tambah air sedikit).
Kacau rata dan biarkan mendidih.
Masukkan bahan hiasan.
Tuangkan ke atas ikan tadi.
Siap!

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons