4 Sumber Makanan Elak Perut Buncit

Perut yang buncit pastinya akan menjejaskan penampilan dan mengurangkan keyakinan
diri tidak kira samada lelaki ataupun perempuan. Malah, beberapa jenis penyakit
juga mungkin dihidapi akibat memiliki banyak lemak pada bahagian perut. Oleh itu,
kita disarankan untuk mengambil makanan mengikut pola pemakanan yang sihat dan
diet rendah lemak agar dapat mengecilkan perut yang terlalu gemuk. Berikut
beberapa jenis makanan yang dapat membantu kita mengempiskan perut sekaligus
mengurangi ukuran pinggang kita.

Serat
Makanan yang kaya dengan kandungan serat seperti bijirin dan biji gandum dapat
membantu mengecilkan perut kita. Hal ini kerana makanan yang mengandungi serat
boleh membuat perut berasa cepat kenyang berbanding dengan makanan yang kurang
mengandungi serat. Disebabkan makanan berserat memerlukan waktu yang lama untuk
dicerna, ia boleh membantu kita berasa kenyang dalam tempoh yang lebih lama
sekaligus mengelakkan perut menjadi buncit.

Protein

Protein mempunyai fungsi yang setara pentingnya dengan serat iaitu dapat menahan
rasa kenyang dalam tempoh yang lebih lama. Hal ini disebabkan makanan berprotein
memerlukan kalori yang lebih banyak untuk menjalankan proses pencernaan
berbanding sayur-sayuran dan buah-buahan. Makanan berprotien adalah seperti
telur, ikan, daging dan kekacang. Namun, berhati-hati apabila menikmati kekacang
kerana kacang yang digoreng mengandungi lemak jauh lebih banyak, manakala kacang
panggang pula mengandungi banyak gula.

Enzim

Enzim adalah molekul protein bertenaga yang penting untuk mencernakan makanan
yang dimakan dan membebaskan nutrien di dalamnya. Makanan yang kaya dengan enzim
seperti betik dan nenas juga dapat membantu melancarkan proses pencernaan. Selain
itu, semua makanan yang mengandungi enzim sayur dan buah mentah memberikan
peluang kepada hati dan pankreas untuk mengeluarkan racun dari dalam tubuh serta
mengubah lemak pada perut yang menjadi sumber tenaga kepada tubuh.

Lemak Sihat

Makanan berlemak tidak selalunya menjadi punca buncit pada perut. Ia sebenarnya
bergantung kepada jenis lemak yang kita makan. Lemak tak tepu sebenarnya dapat
membantu meningkatkan metabolisme tubuh dan mengubah lemak pada perut menjadi
tenaga.

Lemak baik boleh didapati dari beberapa jenis makanan seperti avokado dan minyak
zaitun. Bukan sahaja mampu membakar lemak, malah minyak zaitun juga boleh
membantu menjaga kadar kolesterol dalam tubuh. Selain itu, ada juga badam yang
bukan hanya kaya dengan lemak tepu tetapi turut mengandungi protein untuk memberi
kesan pembakaran lemak sinergi dan membantu menahan rasa lapar. Seeloknya elakkan
pengambilan makanan yang mengandungi lemak yang tinggi kerana secara semulajadi
pengambilan lemak sudah sedia ada di dalam kekacang atau biji-bijian.

Kek Karamel


Bahan-bahan:
(A)- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)


(B) - Bahagian atas
1/2 tin susu cair(boleh tambah kalau nak karamel tebal)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur


(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak


(D)- Merinque
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar


Cara membuatnya:
1.Kacau semua bahan (B) perlahan².
2.Masukkan bahan (B)ke dalam loyang gula hangus tadi.
3.Pukul bahan (C)
4.Pukul sampai bahan (D) sampai jadi kembang.
5.Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul hingga sebati.
6.Bahagikan kepada beberapa bahagian.Letakkan pewarna ikut citarasa.
7.Masukkan kedalam loyang.
8.Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9.Bila masak angkat dan biarkan 10 minit.Kemudian terbalikkannya.
10.Dah siap.Masukkan kedalam peti sejuk.Kek Karamel sedap dimakan sejuk².


Untuk Tempahan klik  DISINI

Kuah Rojak Buah





















Bahan-bahan:
Cili padi segenggam(ikut citarasa,kalau mau pedas,letak banyak)
1kg gula perang
1 botol kicap pekat masin(saiz kecil)
1 botol sos cili(saiz kecil)
1 cawan cuka
Sedikit belacan (sebesar 2 ibu jari)
Segelas air
Kacang yg telah digoreng & ditumbuk halus
Bijan


Cara membuatnya:
1.Kisar cili api bersama kicap dan cuka
2.Bahan2 yg dikisar tadi,masukkan ke dalam periuk.
Masukkan sos cili,gula perang dan air.Panaskan diatas api yg kecil.
Sentiasa kacau sehingga pekat.
3.Bila sudah pekat,matikan api.Masukkan kacang tumbuk beserta bijan utk menyedapkan rasa.
4.Dah siap utk dimakan bersama buah-buahan.
Selamat mencuba!

Tripple Muffin Coklat

Bahan-bahan:
1) butter (110gm )
2) susu segar (200ml )
3) telur (1 biji )
4) esen vanila ( 1 tsp )
5) tepung gandum ( 150gm )
6) coco powder (35gm )
7) baking powder ( 1tsp )
8) soda bikarbonat ( 1/2tsp )
9) coklat masakan ( 60gm)
10) gula perang (100gm )
11) coklat chips (½ cawan )
12) Coklat chip hitam putih untuk hiasan (secukupnya)


Cara membuatnya:
1. Campurkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dan coco powder. Ayakkan.
2. Satukan susu segar dan coklat masakan. Cairkan atas double boiler.
3. Cairkan butter
4. Kocok telur dan gula, masukkan esen vanila
5. Masukkan bahan no 2 dan no 3
6.Masukkan coklat chips
7. Masukkan ke dalam bekas muffin dan baker selama 30minit pada suhu 180 darjah


Rujukan:Online Cooking

Epal Kasturi Asam Boi

Bahan²
1) Epal - dipotong empat (4 biji)
2) Serbuk Asam Boi (2 sudu besar)
3) Asam Boi (4 biji)
4) Limau Kasturi - dipotong dua (2 biji)
5) Gula (1 sudu besar)
6) Air (2 liter)
7) Ais (sedikit)

Cara menyedikannya:
Kisar hancur buah epal.
Apabila siap, toskan airnya.
Curahkan ke dalam bekas berlainan. Masukkan gula dan serbuk asam boi.
Perasakannya dengan curahan air limau dan kemudian masukkan ketulan asam boi. Kacau sebati.
Masukkan beberapa ketulan ais dan hidang.

Ayam Halia


Bahan-bahan
1) ayam (peha), dibuang kulit & lemak ( 600 g (5 ketul) )
2) asam jawa, diperah dengan 1/2 cawan air (10 g (1 sudu makan) )
3) serbuk kunyit ( 5 g (1 sudu teh) )
4) lada sulah (5 g (1 sudu teh) )
5) garam (3 g (1/2 sudu teh) )

Dikisar
1) halia ( 30 g (6 sm) )
2) bawang putih (30 g (6 ulas) )
3) bawang besar ( 125 g (2 biji saiz sederhana) )

Bahan hiasan
1) bawang besar, dipotong bulat (2 sederhana )
2) halia, dihiris nipis (10 g (2 sm) )
3) lobak merah, dipotong panjang (1 batang)
4) cili merah, dipotong panjang (1 biji)
5) cili hijau, dipotong panjang (1 biji)

Cara memasak
1. Perap ayam dengan bahan yang telah dikisar, serbuk kunyit, halia dan lada sulah selama 15 minit.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam periuk yang bertutup dan masak selama 20 minit dengan api yang sederhana.
3. Masukkan air asam jawa dan masak sehingga pekat.
4. Hias dan hidangkan.

Rujukan

Apam Polkadot


Bahan-bahannya:
3 biji telur gred A (sejukkan dalam peti ais)
225 gram tepung gandum
220 gram gula halus (dikisar dan diayak)
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil ovallete
Pewarna
Jam blueberry/strawberry/peanut butter (boleh tukar ikut kegemaran)


Cara membuatnya:
1.Masukkan tepung gandum, gula halus, serbuk penaik, susu, ovallete dan telur ke dalam mangkuk.
2.Putar dengan halaju paling tinggi selama lebih kurang 5 minit atau adunan mengembang.
3.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna mengikut kegemaran.
4.Masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga separuh mangkuk.
5.Masukkan filling mengikut kegemaran masing-masing dan tambah lagi adunan sehingga hampir penuh.
6.Kemudian lukis dot-dot di atas adunan tadi dengan menggunakan warna yang lain.



7.Didihkan air utk mengukus.Kukus lebih kurang 10 ke 15 minit.
8.Apam Polkadot dah siap untuk dihidangkan.

Wang Tunai RM5000 untuk Blogger

Woww!!! Hadiah wang tunai RM 5000.00! Menarik! Contest ini dianjurkan oleh BloggerWanita.com sempena ulangtahun ke-2 BloggerWanita.com.Menarik kan? Ini merupakan penyertaan contest aku yg pertama yg ZaiFa® join sejak mengenali dunia blogger.

Contest ni terbuka kepada semua blogger tak kira lelaki ka perempuan.Apa lagi jom la kita nasib kat sini pula.Kalau menang boleh beli oven yg besaq skit,senang nak mem'baking' :-)


 Banner


Mudah jaa,syarat peryertaan contest ini.Nak lebih lanjut baca kat  SINI

Tips:Perkara Asas Utk Membakar Kek


Baca dan fahamkan resepi sebelum mula. Sediakan semua bahan-bahan yang diperlukan.

Tanamkan sikap ’buat yang betul’. Jika berbaloi dibuat, maka berbaloilah dibuat dengan betul. Membakar kek memerlukan penjagaan dan ketepatan. Tidak seperti masakan lain seperti sup atau stew, anda tidak boleh mengubah atau mengganti bahannya.

Jangan membuat aktiviti lain ketika mengadun resepi. Tidak kira sekecil mana gangguan, ia boleh membuatkan kesilapan.

Gunakan alatan yang elok. Kumpulkan semua mangkuk, acuan, dan peralatan yang diperlukan sebelum mula. Gunakan pengukur cawan dan sudu.

Gunakan acuan saiz yang sesuai, seperti di dalam resepi. Jika acuan ditukar, suhu membakar dan masa juga sepatutnya ditukar. Acuan yang besar dan dalam memerlukan suhu yang tinggi manakala acuan yang kecil dan rendah memerlukan suhu yang kurang. Letakkan acuan di tengah-tengah ketuhar. Jangan letakkan acuan di atas acuan yang lain dan jangan penuhkan oven dengan acuan (ini akan membuatkan pembakaran tidak sekata).

Gunakan bahan yang berkualiti dan kumpulkan bahan sebelum mula. Bahan berkualiti memberikan hasil berkualiti. Pastikan bahan segar dan berkualiti terbaik.

Ukur kuantiti dengan tepat. Ini adalah wajib untuk membakar kek. Kesilapan mengukur adalah salah satu penyebab utama kegagalan membakar kek. Walaupun menggunakan bahan berkualiti terbaik, tetapi jika tidak mengukur dengan tepat, resepi tidak akan berhasil seperti sepatutnya.

Mengukur cecair: Guna cawan pengukur kaca. Ia membolehkan anda melihat tahap cecair yang diukur. Cawan pengukur mempunyai sedikit ruang tambahan untuk membolehkan anda mengukur tanpa cecair tumpah. Periksa ukuran pada tahap mata.
•Mengukur bahan kering: Guna cawan pengukur. Perlahan-lahan ceduk bahan kering dan ratakan dengan spatula. Gunakan kaedah yang sama juga untuk pengukur sudu. Tepung tidak wajib ditapis, kecuali jika ditentukan pada resepi.

Setiap resepi memerlukan cara berbeza untuk mengadun. Ikut arahan pada resepi.

Guna suhu yang betul pada ketuhar. Jangan naikkan suhu ketuhar kerana mahu mempercepatkan masa memasak. Letakkan rak sebelum memanaskan ketuhar.

Jika resepi memerlukan ketuhar yang telah dipanaskan, maka panaskan dulu ketuhar sekurang-kurangnya 15 minit sebelum memasukkan adunan. Jangan buka pintu ketuhar ketika kek sedang dibakar, ini akan membuatkan kek ”turun”. Kek yang dibakar dalam ketuhar yang tidak dipanaskan juga akan rosak kerana kek akan ”naik” terlalu cepat dan ”turun” apabila ketuhar memanas.

Jom kongsi tips bersama rakan²  :-)

Sari Buah Laici



















BAHAN-BAHAN :

1 tin koktail buah-buahan
1 tin laici
1 ulas nangka masak
Sedikit ketulan ais batu
1 sudu kecil perisa pisang
1 sudu kecil perisa laici
2 sudu besar susu cair
2 sudu besar air gula bewarna hijau


CARA MENYEDIAKAN :

1.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.


2.Setengah ais batu dikisar, masukkan perisa pisang, perisa laici, laici dan air gula bewarna hijau dan kisar lagi.


3.Tuangkan ke dalam mangkuk kecil dan hiaskan dengan koktail buah-buahan.

Kompilasi Hidangan Jimat


Terbaru dari Unit Resipi, buku Kompilasi Hidangan Jimat memaparkan resipi-resipi yang mudah dan kos yang rendah. Jika anda inginkan resipi yg ringkas dan murah untuk hidangan keluarga anda jangan lupa dapatkan naskah ini. SELAMAT MENCUBA!

Iklan:Jom Sertai Peraduan Drypers


Ibubapa yg di luar sana,jom kita sertai peraduan ini.Untuk maklumat lanjut,klik DI SINI

Kek Butter Pelangi















KEK BUTTER PELANGI


Bahan-bahan:
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam
230 gm tepung gandum ]
1 sudu kecil baking powder ] ayak bersama
80 ml susu segar/fresh milk
1 sudu kecil coklat pes
pewarna merah dan hijau


Cara membuatnya:
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esenvanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Setiap satu bahagian ditambah dengan coklat pes, merah dan hijau Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan sedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari setiap bahagian yang berlainanan warna secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 50 - 60 minit dengan suhu 180 C.
11. Sejukkan dan hiaskan mengikut citarasa sendiri.

Resepi ini diambil dari Blog Kak Hanieliza.Terima kasih sudi berkongsi.
Credit to Hanieliza dot blogspot

Puding Lapis Kacang Merah


Bahan A:
10 gm agar-agar serbuk
600 ml santan
130 gm gula pasir
2 sudu besar krim putar
Pewarna kuningSedikit garam


Bahan B
10 gm agar-agar serbuk
600 ml santan
120 gm gula pasir
3 sudu besar kacang merah - direbus dan dikisar
Sedikit pewarna merah


Cara Menyediakan:
1.Masak bahan A hingga larut dan masukkan ke dalam acuan bersesuaian yang berlubang di tengah. Biarkan hingga hampir beku barulah dituang bahan B.

2.Sebelum dituang ke dalam bahan A,kesemua bahan B hendaklah dimasak hampir pekat.

Sumber

Kek Coklat Kukus Keju Koktel

Bahan A
2 cawan tepung gandum-ayakkan
1 cawan serbuk koko-ayakkan
1 s/k baking powder-ayakkan
1/2 s/k soda bikarbonat-ayakkan


Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang


Bahan C
4 biji telur
1 s/k esen vanilla-kacau rata


Cara memasak:
1.Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
2.Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
3.Masukkan butter cair,air panas,gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
4.Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
5.Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
6.Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel


Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah² koktel

Cara memasak:
1.Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2.Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3.Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4.Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5.Taburkan buah² koktel dan sejukkan beberapa jam.
6.Potong dan hidangkan.

Join Flippy & Hoofy's quest for cleanliness!


Dettol’s new No-Touch Hand Wash System eliminates bacterial transmission, as your hands will never need to touch the dispenser while they’re dirty. This helps reduce the spread of bacteria and germs via contact with traditional soap dispensers.

A special edition Dettol No-Touch Hand Wash System with decorative stickers of Flippy, a penguin an Hoofy, a zebra will be made available in local supermarkets and hypermarkets to make washing hands more fun for kids, so watch out for it!

The fun's not limited to kids only, because Flippy and Hoofy are also on a mission to wash their hands with the No-Touch Hand Wash System on Dettol's Facebook page. Join them in their quest for cleanliness, and you could stand the chance to win an iPad2 and other great prizes!

Clicks Here For More Details!!!!

Kek Span Jem





















Bahan-bahan A:

75 gm tepung
1/4 sudu teh serbuk penaik
25 ml air sejuk
25 gm ovalette
3 biji telur sejuk
70 gm gula hangus


Bahan-bahan B:

85 gm mentega
1 sudu teh esen vanila


Bahan C:

20 gm chocolate rice
3 sudu besar jem strawberi


Cara menyediakan:

1. Pukul kesemua bahan A dalam sebuah bekas. Ketepikan.
2. Pukul kesemua bahan B dalam bekas yang berasingan. Ketepikan.
3. Barulah campurkan kesemua bahan A dan B. Kacau sebati.
4. Masukkan chocolate rice dan gaul rata.
5. Sudip adunan ini ke dalam acuan-acuan kecil.
6. Bakar pada suhu 170 darjah Selsius selama 30 minit.
7. Apabila kek sudah masak, keluarkan daripada acuan dan sejukkan.
8. Sementara itu, panaskan jem strawberi.
9. Tuangkan cairan jem strawberi ini ke atas kek.
10. Bolehlah dihidangkan sewaktu minum petang.

Sumber

Mum's Chicken Sambal

Ingredients:
12 chicken pieces&
1 Tbsp ground turmeric
1 tsp salt
cooking oil for deep frying
3 sprigs of curry leaves
tamarind pulp/block
4 Tbsp water
3 potatoes
2 Tomatoes and cut into quaters
Salt to taste
Sugar to taste

Spice Paste
20 dried chillies, seeded, soaked in water and drained
1.5 Tbsp of coriander seeds
1 Tbsp fennel seeds
Tbsp cumin seeds
1cm knob of ginger, peeled
4 garlic cloves peeled
8 shallots (small onions) peeled.

Method:
Chefs tip: Timing is the essence to the success of this dish. Set out all you ingedients and
prepare in advance. Get your pots and pans ready so that you can easily follow the recipe in
order.

1. In preparation for making the Spice Paste, firstly take the 20 chillies, seed them and
place in a bowl of water to hydrate. Peel the 8 shallots (small oinions) and the 4 garlic
cloves. Take a piece of fresh ginger, peel and cut into a 1 cm chunk/knob.

2. Place in a bowl the tumeric with the salt and mix together. Once mixed, rub the mixture
into the chicken pieces and set aside in the bowl to marinate.

3. To make the tamarinen juice, break off 1 Tbsp from the tamarine pulp/block, place in a
bowl and add 4 Tbsp of cold water and mix together. Set aside.

4. Heat up the cooking Oil to cooking temperature. Whist this is happening, take the
Potatoes, peel and cut into wedges. Once the oil is up to temperature carefully place the
potatoe wedges into the oil and deep fry until cooked through. Once cooked remove with care
from oil and set aside on some kitchen towel to take off excess oil.

5. With the oil still at cooking temperature, remove the chicken from the bowl where it has
been marinating in the turmeric and salt mix and add to the coooking oil and deep fry. When
the chicken pieces are cooked through, remove from the cooking oil and set aside on a side
dish on some kitch towel to take off excess oil. DO NOT allow the chicken to become crispy.
Remove the oil from the heat to safety.

6. To make the Spice Paste, remove the chillies from the water, add together with the
Coriander,fennel, cumin, ginger, shallots and garlic cloves, place into a blender and blend
to a paste.

7. Add 3 Tbsp of oil into a new deep pan or wok. Place on a moderate to high heat getting
the oil up to cooking temperature. Once the oil is up to temperature, add in the spice paste
together with the curry leaves, keep stirring mixing all the ingredients together and saute
until fragrant. Add in the tamraind juice and water, quickly mix whilst adding in the fried
chicken, cook until the gravy thickens. Then add in the potatoes and tomatos.
Season with salt and sugar to taste stirring for two minutes, then serve.

Sumber resepi dari ; mychefwan dot com

Nasi Kunyit




























Resepi Nasi Kunyit:MasterChef Malaysia

Bahan-bahan:
•5kg Beras Basmati
•300gm Serbuk Kunyit (dibancuh)
•1kg Ghee
•3 labu Bawang Merah Besar (dimayang)
•1 labu Bawang Putih (dimayang)
•2 tin Susu Sejat
•1 peket Maggi Cukup Rasa
•5 helai Daun Pandan
•1 set Rempah 3 Sekawan

Cara-cara penyediaan:
•Panaskan minyak di dalam periuk untuk menumis bawang, daun pandan, kacau hingga naik aroma. Masukkan pes kunyit hingga terbit minyak, masukkan beras digoreng hingga agak garing sedikit agar beras tidak cepat pecah bila masak.
•Masukkan air panas hingga menutupi beras tadi. Biar sampai mendidih, sekali-sekala hendaklah di kacau agar nasi masak rata.
•Bila nasi dah hampir nak masak masukkan ghee, Maggi Cukup Rasa untuk perasa akhir sekali susu sejat dan sedikit garam.
•Kecilkan api biarkan nasi masak dengan sempurna.

Sumber dari Astro

Talam Ubi



Resepi Talam Ubi

Bahan-bahan:
8 biji telur
300 gm pulut - rendam dan tuskan
150 gm gula melaka
300 gm gula pasir
2 biji kelapa - ambil 1 1/2 mangkuk pati santan + 1/2 santan cair
2 sudu tepung gandum
1 sudu kecil air mawar + sedikit warna hijau

Cara Menyediakan:
1.Pulut digaul dengan segenggam kelapa dan garam kemudian tuang dalam loyang, masukkan sedikit santan cair dan kukus hingga masak.
2.Pecahkan empat biji telur,masukkan satu sudu tepung gandum,setengah bahagian gula pasir,gula melaka dan tiga suku santan.Kacau hingga gula hancur.Tuangkan atas pulut yang telah dimasak dan ditekan dengan daun pisang,kemudian kukus hingga masak.
3.Pecahkan empat biji telur,masukkan lebihan gula pasir,satu sudu tepung gandum,baki santan,satu sudu kecil air mawar,pewarna hijau dan kacau hingga hancur.Kemudian tuang atas kuih yang sudah masak tadi dan kukus semula hingga masak.

Sumber carian internet.

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons