Buah Rotan



















Bahan-bahan:
4 sudu besar gula
1 bungkus tepung pulut
5 biji telur
½ biji santan kelapa
bijan secukupnya
1 cawan air


Cara penyediaan pertama:
Tepung pulut digaul dengan telur.
Masukkan santan dan uli hingga sebati.
Apabila sudah sederhana lembut,bulat-bulatkan sebesar guli.
Golek-golek atas bijan.
Goreng hingga kekuningan

Cara penyediaan kedua:
1.Masukkan tepung dan gula ke dalam mangkuk,buat lubang di tengah kemudian letak air,
telur (dipukul terlebih dahulu) dan pati santan sekit demi sedikit dan kacau.
Setelah dicampurkan semua,uli sehingga sebati dan lembut.
2.Ambil doh yang dah siap tadi,uli kecil-kecil kemudian letak bijan.
Semasa menguli,uli sekali dengan bijan.Bijan akan melekat pada tepung.
3.Ulangi sehingga habis.Goreng sehingga kekuningan pada api yang sederhana panas

p/s:Disertakan dgn pelbagai cara penyediaan,supaya mudah difahami.

Blueberry Muffin















Bahan-bahan:
(Untuk 25 biji muffin)

2 cawan tepung gandum*
2 sudu teh baking powder*
1 cawan gula kastor
2 biji telur
1 cawan susu (dutch lady full cream)
1/2 cawan minyak sayuran
1/2 cawan oat
blueberry filling secukupnya

Cara membuatnya:
1.Ayak bahan bertanda *
2.Satukan gula,telur,susu dan minyak dan whisk hingga sebati
3.Masukkan tepung,kacau sebati
4.Masukkan oat dan kacau lagi biar sebati
5.Sudukan dalam muffin cup,letak blueberry dan sudukan sedikit lagi adunan muffin biar menutupi blueberry
6.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 celcius lebih kurang 35 minit.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ini adalah resepi Muffin dari Blog Puan Linda.Sedap2 muffin & kek yg dibuat oleh Puan Linda.
Beliau juga menerima tempahan sekitar Lembah Klang.Lawati blog beliau untuk segala jenis kek yg sedap.Ni laman blog Puan Linda Baking + Cooking

Kepada sesiapa yg berminat untuk membuat pesanan,boleh email atau call Puan Linda
Email - linmustaffa@yahoo.com
Handphone - 0174720424

p/s:Linda,abang dah promote blog Linda ni...nanti belanja cup cake yerrr..hehehe

Ikan Pais






 

















Bahan-bahan :
1 batang buluh betong
Beberapa helai daun lerek
2 ekor ikan sembilang
2 sm kunyit hidup -ditumbuk
4 biji lada api-ditumbuk
2 sudu teh garam
1/2 sudu besar Asam Jawa Adabi
Sedikit bunga kantan - dihiris halus    
Sedikit daun kesom

Cara Memasak :
1.Daun lerek disusun 4-6 lapis bersilang.
2.Ikan yang telah dibersihkan dipotong dan digaul bersama asam jawa,lada api kunyit hidup, bunga kantan, daun kesum dan garam.Biarkan ia sebati dan mengikut rasa.
Seterusnya dibungkus kemudian dimasukkan ke dalam buluh dan diletakkan di atas api.
3.Angkat setelah masak.

Kentang Bertelur













Bahan-bahan:
3 biji kentang saiz sederhana
3 biji telur
Daun kucai ikut suka
sedikit serbuk lada hitam
garam n gula
1 cawan daging cincang
1 biji bawang besar
sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya:
Rebus kentang tapi jangan sampai lembik
Toskan kentang dan buang kulitnya.Potong nipis-nipis.
Bawang besar dicincang.Kemudian tumiskan.
Masukkan daging cincang sampai daging masak.
Masukkan kentang tadi.kacau sebentar dan masukkan telur yang telah dipukul.Taburkan daun kucai yang telah dipotong dan oregano (tujuan nak menaikkan aroma)
Kemudian bakar didalam oven selama mana yang suka.
Siap untuk dihidangkan.

Telur goreng serunding


















Bahan-bahan:
2 biji telur
3 sudu besar serunding daging
secubit garam
minyak utk menggoreng
sos cili
mayonis

Cara membuatnya:
Pukul telur seketika.
Kemudian masukkan serunding dan garam
Goreng telur tersebut dgn api yg perlahan.
Setelah masak,angkat telur tersebut dan boleh dimakan bersama sos cili dan mayonis

Resepi ni simple jerr.Sekali-sekala nak mencuba kelainan.:-)

Telur Berempah




















Bahan-bahan :
8 biji telur rebus | dikupas kulit
1 paket Rempah Kari Ayam Adabi
1/2 paket Rempah Kurma Adabi
1 Sub Bunjut Adabi  
2 paket Santan Segera Adabi (bancuh dengan 500 ml air suam)
3 sm halia 
5 biji bawang merah- dihiris
4 ulas bawang putih -dihiris
1 batang serai - dititik
1 sudu besar kerisik 
2 sudu besar minyak
1/2 sudu besar Asam Jawa Adabi
1 tangkai daun kari
Garam, gula dan Serbuk Perasa MSG Adabi secukupnya
3 sudu minyak masak

Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumiskan bahan hirisan bersama sup bunjut dan daun kari.
3. Masukkan rempah kari dan kurma bersama sedikit air, kacau rata hingga pecah minyak.
4. Masukkan santan yang dibancuh dengan 2 cawan air suam.
5. Biarkan mendidih, masukkan serai, kerisik, asam jawa, garam, gula dan perasa secukupnya.
6. Setelah kuah pekat masukkan telur, biarkan seketika sehingga kuah pekat dan berminyak sebelum diangkat.

Maybank kad promotion!!!

Things you didn't know about Maybank yet.

Maybank Card Promotion!!!
Here are some things you may not know about Maybank's brand new Maybankard yet. First of all, do you know that all it takes is just a click of a button and 2 new Maybankards will be delivered to your doorstep? Secondly, there's no annual fee at all for Maybankard, forever! And third, with Maybankard, you can start to buy stuffs through online now and you will get 5% cash back. That's like earning money by spending. I bet you didn't know about all these, do you?

Urap Daun Pegaga

Bahan-bahan:
600 gm daun pegaga
150 gm udangkering
5 biji cili merah
10 biji bawang merah |dihiris
2 sudu besar Asam Jawa Adabi
1 biji kelapa (dibuat kerisik)
Garam danSerbuk Perasa MSG Adabi secukupnya

Cara Memasaknya:
1.Bersihkan daun pegaga dan toskan airnya kemudian dihiris halus.
2.Isihkan pegaga yang telah dihiris ke dalam mangkuk kemudian masukkan kesemua bahan yang telah ditumbuk tadi.
3.Masukkan asam jawa, bawang kecil yang telah dihiris dan kerisik.
4.Kemudian gaul mesra dengan daun pegaga.
5.Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
6.Sedia untuk dihidang.

Sumber:Adabi

Kari Kepala Ikan Adabi


Bahan-bahan :
1 kepala ikan merah (saiz besar)
2 biji tomato | dibelah empat
6 batang kacang bendi
1 tangkai daun kari
2 paket Serbuk Kari Ikan Adabi
2 paket Santan Segera Adabi (bancuh dengan 500 ml air suam)
1 bunjut Sup Bunjut Adabi
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
Sedikit halba campur
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu besar Asam Jawa Adabi
Garam dan Serbuk Perasa MSG Adabi


Cara Memasak :
1.Panaskan minyak,tumiskan halba campur, bahan hirisan,sup bunjut dan daun kari sehingga naik bau.
2.Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air,masukkan asam jawa dan santan.Kacau sehingga mendidih.
3.Akhir sekali masukkan kepala ikan,garam dan serbuk perasa secukupnya. 
4.Setelah ikan masak dan kuah kelihatan berminyak,angkat dan hidangkan.

Gulai Lemak Telur Itik


Bahan-bahan :
10 biji telur itik
50 gm cili padi | ditumbuk
1/2 sudu besar Serbuk Kunyit Adabi
2 helai daun kunyit | dihiris halus
4 batang serai | dititik
2 paket Serbuk Santan Segera Adabi
500 ml air suam
10 biji belimbing
1 sudu besar Asam Jawa Adabi
Garam dan Serbuk Perasa MSG Adabi secukupnya
Cara Memasak :
1.Didihkan air setengah periuk bersama asamjawa.
2.Setelah mendidih, pecahkan telur itik,satu-persatu ke dalam periuk dan biarkan ia masak separuh masak dan angkat,ketepikan.
3.Untuk membuat kuahnya,jerang bahan tumbuk bersama sentan dan air,anggaran air 1 cawan. 4.Setelah mendidih masukkan telur tadi.
5.Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
Sumber dari:Adabi

Ikan Sembilang Kuah Lada

Bahan-bahan :
1/2 kg ikan sembilang
1 sudu teh garam
Minyak untuk menumis
10 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
4 sudu besar kerisik
1 sudu besar Asam Jawa Adabi
375 ml air
Garam secukup rasa

Cara Memasak :
1.Gaulkan ikan dengan garam dan perapkan selama 5 minit.
2.Panaskan minyak dan tumiskan bahan giling sehingga wangi.

   Masukkan kerisik dan goreng selama 2 minit di atas api yang sederhana.
3.Masukkan daging dan goreng selama beberapa minit.
4.Masukkan asam jawa dan air. Biar mendidih.
5.Masukkan ikan dan renehkan selama 8 hingga 10 minit.
6.Masukkan garam secukup rasa

Pajeri Rebung

Ingredients :
1 packet of 26 gm Adabi Kerutuk powder
300 gm bamboo shoots
200gm fresh prawns (skinned)
6 cups of coconut milk (½ coconut)
6 tablespoons of cooking oil
6 tablespoons of kerisik
8 red onions (finely pounded)
1 inch ginger (pounded)
6 tablespoons tamarind water
1 cup of water
Salt and sugar to taste


Cooking Method :
1.Heat the oil
2.Fry the garlic and red onions together
3.Add Adabi Kerutuk powder with a cup of water and let it cook
4.Add coconut milk, prawn, salt, sugar and tamarind water and let it boil
5.Add shoots and let it cook
6.Ready to be served

Rendang Kerang





Bahan-bahan :
2 kg kerang | dibuang kulitnya
2 paket Santan Segera Adabi | dibancuh dengan 2 cawan air suam
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar minyak masak
Garam, gula dan Serbuk Perasa MSG Adabi secukupnya

Dikisar
10 tangkai cili kering   
6 biji bawang merah  
4 ulas bawang putih      
1 sm halia 
1 sm lengkuas
3 batang serai dititik 

Dimayang halus
1 helai daun kunyit 

Cara Memasak :
1.Panaskan minyak dalam periuk.
2.Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Kacau rata hingga pecah minyak.
3.Masukkan pula santan dan serai, masak di atas api sederhana hingga kuah pekat.
4.Seterusnya masukkan kerang rebus, kerisik, garam, gula dan perasa secukupnya.
5.Kecilkan api dan terus kacau rendang hingga kuahnya kering.
6.Sebelum angkat, taburkan daun kunyit, kacau rata sebelum diangkat.

Things you didn't know about Maybank yet.

Think that you know well about credit card? No no. Not until you hear about Maybankard first. First, do you know that all it takes is just one click to get 2 brand new Maybankards to be delivered to your house? So convienient. Secondly, there's no annual fee for the 2 Maybankard. Forever. And third, with Maybankard, you can start to buy stuffs through online now and you will get 5% cash back. That's like earning money by spending. I bet you didn't know about all these, don't you?

Clicks here!!!

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons