Udang Mentega Oat

Bahan-bahan
300 gram udang harimau
120 gram susu cair
80 gram marjerin
5 gram oat
200 gram minyak masak (untuk menggoreng udang hingga separuh masak)
2 gram daun kari-diracik halus
10 gram cili padi-dipotong
30 gram gula
20 gram tepung-untuk disalut pada udang sebelum dimasak

Cara menyediakanya
Panaskan kuali dan cairkan marjerin
Masukkan daun kari yg diracik bersama cili padi ke dalam marjerin
Tuangkan susu cair dan kemudian masukkan gula.Kacau seketika
Biarkan kuah mendidih sebelum masukkan udang yg digoreng separuh masak.
Kemudian angkat udang tadi.Jangan masak udang terlalu lama.
Hiaskan udang tadi dengan taburan oat.

Sedia untuk dihidangkan.

Mee Bandung Muar

Bahan-bahan:

1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan Secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)

¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

Cara membuatnya:

Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
Pijarkan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
Masukkan sos tiram
Masukkan udang, daging rebus
Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Cara hidangan:

Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak dlm kuantiti yg banyak,so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)
Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
Panaskan dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
Masukkan kedalam mangkuk leper, telur diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.

Hidangkan.

Kerabu Mangga

Bahan-bahan:
1 biji mangga muda
1 batang carrot parut/sagat
1 biji timun
5 biji limau kasturi [ambil jus]
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
ikan bilis garing dan kacang goreng [ikut suka]

Bahan hiris
5 tangkai lada merah
1 bunga kantan
10 tangkai cili api
2 pokok daun ketumbar

Cara menyediakan:
1.Gaulkan rata semua bahan kecuali ikan bilis dan kacang.
2.Masukkan dalam pinggan hidangan.
3.Bila nak makan baru taburkan ikan bilis dan kacang goreng.

My Friends,My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
www.my-resepi.blogspot.com. Powered by Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | JCpenney Printable Coupons